Edu Waskowsky - neef

Sculptuur in Muntendam

Joods Monument Groningen

(Joanne’s moeder en Edu’s vader waren broer en zus)

Eduard (Edu) Waskowsky (Rotterdam, 1 december 1934 – Groningen, 31 december 1976) was een Nederlands schilder en beeldhouwer

Leven en werk

Eduard Waskowsky was een zoon van Eduard Waskoswky, stoker op de binnenvaart, en Petronella Alberta Kerkhof. Hij was een jongere broer van de dichter Riekus Waskowsky. Eduard ging na de lagere school naar de ambachtsschool, waar hij onder andere leerde lassen. Van 1952 tot 1955 volgde hij schilderlessen aan de kunstacademie in Rotterdam. Af en toe werkte hij als lasser op scheepswerven.

In 1957 verhuisde Eduard naar het Groningse Wedde, waar hij bevriend raakte met de kunstenaars Jo van Dijk en Martin Tissing. Een jaar later maakte hij zijn eerste ruimtelijke beelden in ijzer en hout. In 1962 verhuisde Eduard naar de stad Groningen.

Samen met Tissing, Van Dijk en Henri de Wolf vormden ze  het kunstenaarscollectief Gr4K. Zij exposeerden in 1965 in het Groninger Museum. Eduard nam onder andere deel aan de Achtste Biënnale Middelheim in Antwerpen en in 1966 aan een tentoonstelling in het Musée Rodin in Parijs.

In 1969 kreeg Edu van het comité Joods Monument de opdracht een monument ter nagedachtenis van de 3000 in de Tweede Wereldoorlog omgekomen Joodse Groningers te maken. Het kreeg een plaats aan de Hereweg en is in 1977, na zijn overlijden, onthuld.